Vés al contingut

Logo Uvic-UCC

https://campusdev.uvic.cat/udivulga/el-post-de-l-investigador/afegir-vida-als-anys-que-es-important-que-lenvelliment-tambe-sigui

David Pujal, doctorand del programa de doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologies de la UVic-UCC i  Josep Bau, professor del Departament de Biociències i investigador del grup de recerca Bioinformatica i Bioimatge (BI-SQUARED). 

El context actual de globalització de l’activitat humana i de canvi climàtic està afectant de forma molt important la biodiversitat. Tant la pèrdua d’espècies com els canvis en la seva distribució no únicament altera els ecosistemes en si, sinó que també amenaça el delicat equilibri existent entre l’activitat humana i els recursos productius naturals dels quals depenen les nostres societats. 

La conservació de la biodiversitat, però, passa primer per la seva catalogació i estudi en profunditat. En el context d’innovació docent de l’assignatura “Molecular Biology Techniques”, optativa del Grau en Biologia de la UVic-UCC, un grup internacional d’estudiants aprenen la tècnica de DNA Barcoding a través de projectes vinculats a l’activitat investigadora del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge (Bi-Squared). L’enfocament aplicat de l’activitat docent inclou tots els passos d’un projecte de recerca experimental, des del registre i preparació de les mostres al laboratori, extracció de DNA, seqüenciació i anàlisi bioinformàtic. No menys important, l’assignatura acaba amb activitats de comunicació científica, amb un seminari adreçat a companys d’un curs anterior i la publicació de les dades obtingudes. 

El terme de Codi de Barres de la Vida (DNA Barcoding) es va introduir ara ja fa 20 anys per designar una forma ràpida d’identificar una espècie animal a partir de l’estudi d’un únic marcador molecular. L’ús d’aquesta tècnica s’ha estès enormement i al 2010 ja es reconeixia com una eina molt valuosa en taxonomia, seguiment de la biodiversitat, ciència forense, autenticació d’aliments i biologia de la conservació. La seva utilitat per avaluar la salut dels ecosistemes i identificar espècies invasores s’ha anat fent cada cop més evident. 

Al llarg dels darrers cinc anys, aquesta estreta col·laboració entre assignatures, treballs de fi de grau i recerca ha permès la identificació d’una nova espècie de papallona nocturna, així com la revisió taxonòmica d’un grup de vint espècies euroasiàtiques. Enguany, les mostres analitzades per part dels estudiants de 4rt curs de Biologia van ser cedides per Ramon Macià, col·laborador de la Societat Catalana de Lepidopterologia, i han estat publicades a les bases de dades Genbank i Barcode of Life Datasystems (BOLD), contribuint així al coneixement sobre sis espècies de dues famílies diferents de Lepidòpters.

Per udivulga | 18.05.2024 | Articles divulgatius