Vés al contingut

Logo Uvic-UCC

GLOSSA

Els professors i investigadors de Glossa, grup de recerca en Lingüística Aplicada, Didàctica i Literatura de la UVic-UCC, Sebastià Bennassar, Núria Camps-Casals i Irene Solanich-Sanglas van participar com a ponents en el 20è Congrés de Novel·la i Cine Negre de la Universitat de Salamanca, que es va dur a terme del 14 al 17 de maig. Benassar va presentar la ponència “Sangre en las alturas. Novela negra y Pirineos”, i Núria Camps-Casals i Irene Solanich-Sanglas van oferir una xerrada que duia per títol “¿Podría Sic trànsit Gloria Swanson de Emili Teixidor ser una antología de relatos negros? Análisis de la obra a través de la visión de la muerte”.

En el transcurs de la seva intervenció, Bennassar va mostrar gairebé una desena de llibres ambientats als Pirineus per demostrar la versatilitat dels autors. També va exposar els avantatges de la diversitat lingüística i com es fan servir per a la creació literària, tenint en compte que els Pirineus són un territori amb sis llengües: català, castellà, francès, occità, aragonès i èuscar. La seva anàlisi va anar des d’obres com el fenomen Tor, de Carles Porta, fins a peces d’autors francesos i aragonesos, entre altres.

Camps-Casals i Solanich-Sanglas, es van centrar en l’obra Sic transit Gloria Swanson d’Emili Teixidor, una antologia de nou relats en forma de fix-up ambientats a la postguerra i en què es mostra d'una manera molt dura, cruel i crítica la mort i l'assassinat. Amb un estil gairebé innocent, Teixidor presenta nou retrats duríssims a ulls de diferents personatges. El més important, segons les ponents, és el primer, que ocupa més de la meitat del volum i es titula "La meva germana és ben boja". Entre altres relats destacats hi ha "Ara ja no canten", basat en les degollades de Folgueroles (un assassinat múltiple real que va sacsejar la societat de mitjan s. XIX).

El Congrés de Novel·la i Cine Negre té per objectiu donar a conèixer el gènere negre, com a gènere popular, des d’una perspectiva acadèmica i reivindicar els estudiosos i els estudis entorn d’aquest gènere, sovint maltractat per la crítica. Durant quatre dies, al matí van programar-se diverses ponències que van comptar amb una participació de més de 150 acadèmics. A la tarda s’oferien conferències plenàries, projeccions de pel·lícules, presentacions de llibres i es va lliurar el premi Pata Negra-Domingo Villar a Alicia Giménez Bartlet.

Per juditagudo | 17.06.2024 | Notícies