Vés al contingut

Logo Uvic-UCC

IMATGE

La seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona va acollir dilluns passat, 15 d'abril, l’acte de presentació del llibre CLOTET i les persones sordes: noves mirades a la seva obra, 200 anys després del seu naixement, publicat per l’editorial Claret, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, en què van assistir una cinquantena de persones. Coordinat per Jordi Serrat, professor a la Facultat d’Empresa i Comunicació, el títol amplia, revisa, aprofundeix i fa accessibles en llengua de signes catalana (LSC) les ponències de la Jornada Clotet 200 anys, organitzada pel grup de recerca TRACTE. La vicerectora de Recerca de la UVic-UCC, Eva Espasa, i la responsable de Foment de l’LSC de la Generalitat, Marta Bosch Baliarda, van assistir a la presentació del volum.

La recerca posa en valor la figura del claretià Jaume Clotet (1822-1898) que va ser precursor en la descripció i estudi de la comunicació signada de les persones sordes al segle XIX. Consta de 247 pàgines amb capítols dels ponents Juan Carlos Martos, Maite Godayol, Xavier Moral, Ramon Ferrerons, Miroslava Cruz-Aldrete, Pablo Navarro i Jordi Serrat. A més de fer la introducció, l’edició general de tot el llibre i la redacció d’un capítol, Serrat ha resumit el debat a la UVic entre els usuaris de l’LSC David Puigsallosas, Maria Bisbal, Guillem Carles i Raquel Barandiarán, i va encarregar diferents vídeos als líders de la comunitat sorda catalana Albert R. Casellas, Josep Maria Segimon, David Puigsasllosas i Guillem Carles que contextualitzen el personatge des de la perspectiva actual o el paper històric de l’església en l’ensenyament dels nens sords. Els vídeos estan enllaçats amb codi QR al llibre.

La investigació és una aportació dins del camp de la comunicació social en els estadis més embrionaris de la llengua de signes catalana amb informació, en força aspectes desconeguda o inèdita, al voltant de Clotet. El missioner va editar tota la seva obra sobre les persones sordes a Vic, i posteriorment es va exportar a Mèxic i a altres països a través de l’orde claretià.

Per juditagudo | 25.05.2024 | Notícies