Vés al contingut

Logo Uvic-UCC

imatge

Aquest curs 2.650 persones han participat en la 17a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC). Estudiants de secundària, de batxillerat i universitaris, així com professorat i altres persones interessades, han volgut participar i seguir aquestes ponències de manera presencial i en línia. L’antropòloga, enginyera i activista ecofeminista Yayo Herrero va ser l’encarregada de cloure aquesta edició d’enguany, amb una conferència titulada “Aprendre a viure trepitjant lleugerament sobre la terra”. 

La conferència girava entorn el seu llibre Toma la Tierra (Caniche) i hi van assistir més de 150 persones presencialment i en línia entre estudiants de secundària i dels graus en Biologia i Biotecnologia, entre altres. Josep Lluís Garcia, professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació, va ser l’encarregat dinamitzar la ponència. La sessió va ser presentada per Julita Oliveras Masramon, professora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries i coordinadora de les TLC.

Ecofeminisme per cloure les TLC 

La ponència es va estructurar en tres grans blocs, el primer dels quals es titulava “Crisi ecosocial del model capitalista del -mal- desenvolupament”. Herrero va reflexionar sobre el canvi climàtic com a conseqüència directa del mal ús que es fa dels recursos naturals, així com dels conflictes socials i bèl·lics que es generen arran de l’extracció d’aquests. Herrero va finalitzar el bloc concloent que “si la tanca que rodeja l’Europa rica, a més de no deixar entrar a persones migrants, no deixés entrar els recursos que venen dels països d’aquestes persones migrants, l’Europa rica no duraria ni dos dies”. 

El segon bloc, titulat “Ecofeminisme i transició ecosocial justa”, se centrava en punts a tenir en compte a l’hora de traçar estratègies d’acció per fer front a l’emergència climàtica i social. “Sense naturalesa no hi ha vida humana”, va explicar Herrero, que va afegir que “els éssers humans som interdependents, ens necessitem els uns als altres per proveir-nos d’aliments, aigua, energia i cures”. Herrero també va parlar sobre com les tasques de cures, remunerades i no remunerades, recauen sobretot en les dones: “posar la vida al centre significa construir economies i polítiques que garanteixin que tothom podrà tenir un sostre, accés a aliments i aigua, i també les cures suficients i dignes sense que ningú sigui explotat”. 

“L’esperança activa” va ser el tercer i últim bloc de la ponència, en què va parlar de la situació actual i de la necessitat de crear una societat tenint presents les necessitats de les persones i la realitat del planeta on vivim. “Hem de ser capaços d’intentar imaginar la societat que ens agradaria i on voldríem viure. Hem de ser capaces de parlar amb persones que pensen de manera molt diferent a nosaltres”, va dir. Herrero va finalitzar la ponència parlant sobre la importància de formar part de xarxes i col·lectius de suport en el nostre entorn “són temps per no estar sols”. 

Es pot recuperar la conferència a través de YouTube. Les Tertúlies de Literatura Científica s’adrecen a estudiants de secundària, batxillerat i estudis universitaris, amb l’objectiu de despertar vocacions científiques. També, al professorat i al públic en general, i posen en relació joves lectors i autors de literatura científica sobre un ventall de temes molt variats. Les TLC és un projecte situat en el marc del Programa ciència i societat (PCiS), que s’organitza des del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, juntament amb la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries i la Unitat de Divulgació Científica. Aquesta ponència també va comptar amb el suport de la Societat Catalana de Biologia (SCB), enguany, a més, amb el suport explícit del projecte “El Fil invisible”, amb l’objectiu d’interpel·lar els estudiants universitaris i preuniversitaris a la reflexió des d’una mirada de gènere. Amb aquest propòsit, enguany les TLC han comptat amb la participació de dues dones referents: Yayo Herrero i Marina Garcés, que va protagonitzar la penúltima xerrada "L'educació és una invitació", mantenint un diàleg amb Gerard Coll, sociòleg i professor de la FEC, sobre relacions entre el sistema educatiu i les desigualtats socials, el gènere i el futur. 

Per juditagudo | 19.05.2024 | Notícies